13 dni
Czas
6/10
Kondycja
do 12 osób
Grupa
Napięty
Program
Azja
Kontynent

Przejedź Wietnam z północy na południe i przeżyj naprawdę zakręconą przygodę! Zobacz Hanoi z perspektywy skutera i spróbuj, jak naprawdę powinna smakować zupa pho. Zapuść się w kolorowe uliczki Hoi An’u i na zieloną prowincję, gdzie słychać tylko jak ryż rośnie. Zobacz góry, wodospady i odetchnij na plaży, a potem daj się zwariować szalonemu Sajgonowi. A przede wszystkim posmakuj obłędnie świeżej, aromatycznej kuchni Wietnamu i naucz się wreszcie, jak zrolować tę sajgonkę!

KOD WYJAZDU – DATA FCY19006 – 27.10 – 08.11.2019
MIEJSCE ROZPOCZĘCIA Lotnisko Hanoi
MIEJSCE ZAKOŃCZENIA Lotnisko Ho Chi Minh
CENA ZAWIERA
Zakwaterowanie Transport na miejscu
Śniadania 2 lekcje gotowania
Turystyczny Fundusz Gwarancyjny Degustacje wietnamskiego jedzenia
Ubezpieczenie Opiekę przewodnika
Masaż ziołowy Wycieczki zgodnie z programem
CENA NIE ZAWIERA
Biletu lotniczego Polska – Wietnam (ok. 2500zł) Wycieczek fakultatywnych dostępnych w miejscu pobytu

Dodatkowe informacje

TriptailorFOODKRYWCY
KrajWietnam
Rok2019
MiesiącListopad, Październik
0

Dzień 0

Dzień przed wyprawą wsiadamy do samolotów, które zabiorą nas do Hanoi.

1

Dzień 1

Xin chao! W Hanoi przywitamy Was najlepszą pho w mieście – bo co może rozpocząć urlop lepiej niż ta kultowa wietnamska zupa? Wybierzemy się na spacer po Old Quarter i jego klimatycznych świątyniach, a w międzyczasie zabierzemy Was na słynną kawę z koglem-moglem i obłędne kokosowe lody – najstarsze w Wietnamie!
2

Dzień 2

Dziś poznamy Hanoi jeszcze lepiej – z jego szalonymi uliczkami, morzem skuterów i małymi, rodzinnymi knajpkami. Pospacerujemy,m odpoczniemy w cieniu drzew tamaryndowca i wreszcie wsiądziemy na skutery (z kierowcami, rzecz jasna!), żeby posmakować Hanoi po zmroku – bo to wtedy do życia budzą się azjatyckie miasta, a na każdym rogu pojawia ją się wózki z pysznym, parującym jedzeniem!
3

Dzień 3

Po leniwym poranku i ostatniej wietnamskiej kawie w Hanoi pojedziemy na lotnisko i złapiemy samolot do Da Nang, skąd przejedziemy do magicznego Hoi An. A zaczniemy je poznawać – jakże by inaczej – od jedzenia! Najlepsze wietnamskie kanapki z bagietki czekają!
4

Dzień 4

Dziś poznacie od podszewki wietnamski targ i własnoręcznie przygotujecie pyszny obiad. Żeby chwilę odsapnąć, sprezentujemy Wam ziołowy masaż, a potem wyskoczymy rowerami nad morze. Wieczorem zabierzemy Was z kolei na kolację w totalnie wietnamski stylu – będziemy rolować!
5

Dzień 5

Dziś macie więcej czasu dla siebie – żeby leżec brzuchem do góry nad basenem, wybrać się do SPA albo jeszcze lepiej poznawać Hoi An na własną rękę. Wieczorem wrócimy do Da Nang i wsiądziemy do sypialnego pociągu – przygotujcie się na całkowicie lokalną przygodę!
6

Dzień 6

Rano, gdy dotrzemy do stacji docelowej, zmienimy środek transportu i wjedziemy w góry, gdzie chowa się wiecznie wiosenny Da Lat. Popołudnie przeznaczymy na leniwe poznawanie miasta!
7

Dzień 7

Dziś zbadamy okolicę! Zobaczymy kilka ze słynnych wodospadów w rejonie Da Lat, zajrzymy do bajkowego klasztoru i przepięknej plantacji kawy, gdzie spróbujcie słynnej kawy luwak. A na kolację czeka Was… grillowanie!
8-10

Dzień 8-10

Po tych wszystkich skuterach, pociągach i innych wygibasach należy się Wam trochę odpoczynku! A co sprawdzi się lepiej niż szeroka plaża, ciepłe morze i wygodny leżak na Południu Wietnamu? No, może smaczna ryba przygotowana z soczystym ananasem albo świeżutkie rollsy z krewetkami i wietnamską miętą, więc dobrego jedzenia też będzie w bród. Omnomnom.
11

Dzień 11

Zaraz po śniadaniu ruszymy do najbardziej szalonego miasta Wietnamu – dawny Sajgonie, witaj! Gdy dotrzemy na miejsce, popołudnie spędzimy na leniwym poznawaniu miasta i jego przesmacznych kafejek. A późnym wieczorem zajrzymy do najwyższego budynku w mieście na koktajl z prawdziwego zdarzenia!
12

Dzień 12

Wypijemy jeszcze trochę wietnamskiej kawy (już nigdy żadna inna kawa nie będzie Wam tak smakowała…), popróbujemy południowych przekąsek (może porcja lodów z duriana, hm?), wyskoczymy na ostatnie zakupy i wybierzemy się na świetny kurs gotowania w… dawnej siedzibie CIA (serio!). Jeśli do tej pory nie załapaliście, jak zrolować sajgonkę, w Sajgonie Was tego nauczą w mig – nawet tych opornych!
13

Dzień 13

Dziś z łezką w oku pomachamy Wam na do widzenia – miło było pokazać Wam trochę cudownej, smacznej Tajlandii!

ORGANIZACJA I ODPOWIEDZIALNOŚĆ
Wszystkie regulacje prawne i formalne znajdziesz tutaj.

BEZPIECZEŃSTWO / SZCZEPIENIA / WIZY / WAŻNOŚĆ PASZPORTU
Przed decyzją o wyjeździe, koniecznie zapoznaj się ze wszystkimi ważnymi informacjami na temat bezpieczeństwa, które znajdziesz tutaj.

WYŻYWIENIE
Wszystkie śniadania jemy w miejscach noclegu. Po obu lekcjach gotowania czeka nas wspólny, własnoręcznie przygotowany tajski obiad. Poza tym posiłki jadamy zwykle razem: każdy zamawia z karty to, na co ma ochotę i płaci za siebie przy podziale rachunku. Jedzenie – zwłaszcza uliczne – jest w Wietnamie bardzo tanie i sycący posiłek można mieć już za 8-10 zł. Ceny na wybrzeżu są trochę wyższe i na posiłek należy założyć ok 15-20 zł.

OPIEKA

  • Filip Turowski z FOODKRYWCY – niespokojny duch, który rzucił pracę i wyruszył z plecakiem w roczną podróż dookoła świata. Jadł tarantule, pił kawę z żarzącym się węglem i na dwa dni został buddyjskim mnichem. Smakami z podróży dzieli się podczas warsztatów kulinarnych i spotkań podróżniczych. Prowadzi bloga o podróżach i jedzeniu Głodny Świata.
  • Wojciech Jurojć z FOODKRYWCY – nomada, który odwiedził 40 krajów, a 3 lata mieszkał w Azji, poznając jej kultury. Uzależniony od adrenaliny miłośnik Bieszczad i Himalajów. Ostatnio zdobył Mt. Kenya i chodził po dzikich górach północnego Iranu. Autor książki „Spotkania w Azji”, pełnej inspirujących historii ludzi spotkanych na Dalekim Wschodzie.

PRZYDATNE INFORMACJE 

  • Kantory (najwygodniej zabrać USD lub EUR) oraz bankomaty są łatwo dostępne.
  • Wietnam jest rozciągnięty równoleżnikowo, więc klimat jest zróżnicowany. W Hanoi może być rześko (lekka kurtka/bluza może się przydać), w Hoi An cieplej i lekko deszczowo, a na wybrzeżu i w Ho Chi Minh gorąco i duszno.
  • Kantory (najwygodniej zabrać USD lub EUR) oraz bankomaty (za opłatę obowiązuje prowizja ok. 30 zł + ew. opłaty narzucane przez Wasz bank) są łatwo dostępne (z wyjątkiem wyspy Koh Mak, gdzie nie ma bankomatu)..
  • Lekcje gotowania nie wymagają doświadczenia/wiedzy.
  • Lekcje gotowania nie wymagają doświadczenia/wiedzy.

EWENTUALNE ZMIANY PROGRAMOWE
Ewentualne decyzje o zmianach podejmuje organizator w sytuacjach szczególnych.

Dla każdego kto chce poznać Daleki Wschód i posmakować Orientu. Dla smakoszy, dla ciekawych świata, dla każdego, kto chce się oderwać od codzienności i poczuć magię buddyzmu. Dla fanów tropików, morza i ciepłego piasku. Wiek nie ma znaczenia: ważny jest otwarty umysł i uśmiech na twarzy.

Recenzje wyjazdu

Ten wyjazd nie ma jeszcze opinii.

Zostaw opinię

Ocena