11 dni
Czas
5/10
Kondycja
do 12 osób
Grupa
Spokojny
Program
Azja
Kontynent

Nikt nie pokaże Ci Tajlandii tak jak my! Wyrusz z nami w 12-dniową wyprawę wypchaną po brzegi smakami i przygodami i poczuj do Tajlandii miętę: zobacz magnetyczny Bangkok – który nigdy nie śpi, tajemnicze Chiang Mai – upstrzone złotymi świątyniami i wciąż nieodkrytą wyspę Koh Mak, na której czas odmierzają wschody i zachody słońca. Posmakuj Tajlandii u źródła i sam przekonaj się, dlaczego jej kuchnia jest najpopularniejsza na świecie i jak pachną liście kaffiru. Będziecie jeść obłędny street food, pić koktajle z turbosłodkich mango i gotować boskie tajskie curry. Nie ważne czy sam, z drugą połówką czy grupą przyjaciół – dołącz do nas, zostań tajskim Foodkrywcą i daj się rozkochać w Azji!

KOD WYJAZDU – DATA FCY19005 – 10.11 – 20.11.2019
MIEJSCE ROZPOCZĘCIA Lotnisko Bangkok Suvarnabhumi
MIEJSCE ZAKOŃCZENIA Lotnisko Bangkok Suvarnabhumi
CENA ZAWIERA
Zakwaterowanie Transport na miejscu
Śniadania 2 lekcje gotowania
Turystyczny Fundusz Gwarancyjny 2 degustacje tajskiego jedzenia
Ubezpieczenie Opiekę przewodnika
Bilety wstępu Kolację degustacyjną
Masaż tajski Wycieczki zgodnie z programem
CENA NIE ZAWIERA
Biletu lotniczego Polska – Tajlandia (ok. 2000zł) Wycieczek fakultatywnych dostępnych w miejscy pobytu

Dodatkowe informacje

TriptailorFOODKRYWCY
KrajTajlandia
Rok2019
MiesiącListopad
0

Dzień 0

Dzień przed wyprawą wsiadamy do samolotów, które zabiorą nas do Bangkoku.
1

Dzień 1

Przed południem lądujecie w szalonym Bangkoku. Jedziemy prosto do hotelu w samym sercu energetycznej dzielnicy Silom i po krótkim odpoczynku ruszamy posmakować miasta! Zjemy obiad w lokalnej knajpce, wypijemy obłędnego mango szejka, podejrzymy, jak wygląda życie w dzielnicy Bang Rak i zajrzymy do hinduskiej świątyni w sercu tajskiej stolicy. Na dobranoc wpadniemy na drinka do rooftop baru, a jeśli starczy Ci sił, zrobimy zakupy na nocnym markecie i zobaczymy, jak do życia budzi się imprezowa część miasta.
2

Dzień 2

To czas kulinarnej inicjacji! Dzień zaczniemy od zakupów na gwarnym targu, gdzie garść tajników kulinarnych zdradzi Wam tajski szef kuchni. Później czeka nas dużo gotowania i jeszcze więcej jedzenia – będzie przesmacznie, a operowanie wokiem wyszlifujecie jak diament! Po południu wybierzemy się na wyprawę miejskimi kanałami, gdzie życie ma swój własny rytm, a rejs zakończymy wizytą w buddyjskim klasztorze. Wieczorem udamy się na dworzec kolejowy – pora ruszać na północ!
3

Dzień 3

Nocne przygody kolejowe pewnie trochę nas wytarmoszą, więc rano w hotelu zaserwujemy Wam pyszne śniadanie, kawę, damy chwilę odpocząć i… posadzimy na rower! Na dwóch kółkach będziemy eksplorować najpiękniejsze miasto Tajlandii, dziesiątki błyszczących świątyń, tajemnicze pagody i ukwiecone ołtarze. W zapachu kadzideł sami się przekonacie, dlaczego nietrudno poczuć miętę do Chiang Mai, a potem spróbujemy pysznej tajskiej kawy i osobliwych przekąsek z dalekiej północy..
4

Dzień 4

Dziś pałeczkę oddajemy Wam – to dzień tylko dla Was!. Wybierzcie się na wycieczkę na plantację kawy albo na rafting na rwącej rzece. Odwiedźcie górskie plemiona lub popodglądajcie dzikie słonie. Albo zaszyjcie się w hamaku przy basenie i nie gadajcie z nikim przez cały dzień – decyzja należy do Was!
5

Dzień 5

Opalenizna sama się nie zrobi, więc rano spakujecie manatki, a my zabierzemy Was na lotnisko – ruszamy na rajskie, tropikalne południe! Polecimy do Bangkoku, skąd busem pojedziemy do portu Leam Ngop i dalej popłyniemy na małą, dziewiczą wyspę Koh Mak. Szczęka Wam opadanie, obiecujemy! A żeby nie zachwycać się z pustym żołądkiem, zabierzemy Was na duuużą kolację degustacyjną i świeżymi tajskimi smakami uczcimy półmetek naszej wyprawy.
6-9

Dzień 6 -9

Następne 4 długie dni spędzimy w raju. Będziecie wylegiwać się w słońcu na białym piasku, bujać w hamaku pod palmą i liczyć rozgwiazdy w wodzie. A żeby nie znudziło się Wam leżenie brzuchem do góry, zabierzemy Was na całodniową wycieczkę motorówką po okolicznych wysepkach, nurkowanie z rurką na pięknej rafie koralowej, wycieczkę na skuterach po rajskich zatoczkach na wyspie i wreszcie na przepyszny kurs gotowania nad samym morzem – zakochacie się w Koh Mak i jego tropikalnej kuchni bez opamiętania!
10

Dzień 10

Tak, wiemy, że moglibyście leżeć w hamaku bez końca, ale pora wracać – szybką łodzią i busem wrócimy do Bangkoku, gdzie zrobimy ostatnie zakupy, zaopatrzymy się w solidną porcję tajskich przypraw i ziół (które zamrozicie zaraz po powrocie do domu) i spróbujemy szałowego street foodu w kolorowym Chinatown. Urlop zakończycie najlepszym pod słońcem bulionem z pieczoną kaczką i nudlami. Brzmi nieźle, hm?.
11

Dzień 11

Dziś z łezką w oku pomachamy Wam na do widzenia – miło było pokazać Wam trochę cudownej, smacznej Tajlandii!

ORGANIZACJA I ODPOWIEDZIALNOŚĆ
Wszystkie regulacje prawne i formalne znajdziesz tutaj.

BEZPIECZEŃSTWO / SZCZEPIENIA / WIZY / WAŻNOŚĆ PASZPORTU
Przed decyzją o wyjeździe, koniecznie zapoznaj się ze wszystkimi ważnymi informacjami na temat bezpieczeństwa, które znajdziesz tutaj.

WYŻYWIENIE
Wszystkie śniadania jemy w miejscach noclegu. Po obu lekcjach gotowania czeka nas wspólny, własnoręcznie przygotowany tajski obiad. Poza tym posiłki jadamy zwykle razem: każdy zamawia z karty to, na co ma ochotę i płaci za siebie przy podziale rachunku. Jedzenie – zwłaszcza uliczne – jest w Tajlandii bardzo tanie i sycący posiłek można mieć już za 10-15 zł. Ceny na wyspach są trochę wyższe i na posiłek należy założyć ok 15-20 zł.

OPIEKA

  • Filip Turowski z FOODKRYWCY – niespokojny duch, który rzucił pracę i wyruszył z plecakiem w roczną podróż dookoła świata. Jadł tarantule, pił kawę z żarzącym się węglem i na dwa dni został buddyjskim mnichem. Smakami z podróży dzieli się podczas warsztatów kulinarnych i spotkań podróżniczych. Prowadzi bloga o podróżach i jedzeniu Głodny Świata.
  • Wojciech Jurojć z FOODKRYWCY – nomada, który odwiedził 40 krajów, a 3 lata mieszkał w Azji, poznając jej kultury. Uzależniony od adrenaliny miłośnik Bieszczad i Himalajów. Ostatnio zdobył Mt. Kenya i chodził po dzikich górach północnego Iranu. Autor książki „Spotkania w Azji”, pełnej inspirujących historii ludzi spotkanych na Dalekim Wschodzie.

PRZYDATNE INFORMACJE 

  • Tajlandia to kraj buddyjski: otwarty, pogodny i tolerancyjny.
  • W świątyniach należy okazywać szacunek modlącym się wiernym i posągom/wizerunkom buddy – nie należy wskazywać na nie palcem.
  • Kantory (najwygodniej zabrać USD lub EUR) oraz bankomaty (za opłatę obowiązuje prowizja ok. 30 zł + ew. opłaty narzucane przez Wasz bank) są łatwo dostępne (z wyjątkiem wyspy Koh Mak, gdzie nie ma bankomatu)..
  • Klimat jest ciepły i wilgotny, zalecane są więc lekkie i przewiewne ubrania.
  • Lekcje gotowania nie wymagają doświadczenia/wiedzy.

EWENTUALNE ZMIANY PROGRAMOWE
Ewentualne decyzje o zmianach podejmuje organizator w sytuacjach szczególnych.

Dla każdego kto chce poznać Daleki Wschód i posmakować Orientu. Dla smakoszy, dla ciekawych świata, dla każdego, kto chce się oderwać od codzienności i poczuć magię buddyzmu. Dla fanów tropików, morza i ciepłego piasku. Wiek nie ma znaczenia: ważny jest otwarty umysł i uśmiech na twarzy.

Recenzje wyjazdu

Ten wyjazd nie ma jeszcze opinii.

Zostaw opinię

Ocena