10 dni
Czas
5/10
Kondycja
do 14 osób
Grupa
Spokojny
Program
Azja
Kontynent

Mrozi Cię na myśl o jesieni? Przedłuż z nami LATO! Jak? W TAJLANDII! Szalony Bangkok, rajskie wyspy, biały piasek, kolorowe rozgwiazdy, drinki z palemką i dużo, duuużo pysznego jedzenia! Będziemy gotować, jeść i smakować, a po tym wszystkim leżeć do góry brzuchem. Bo jedzenie i plaża to połączenie na jesień IDEALNE!

KOD WYJAZDU – DATA FCY19017 – 22.11 – 1.12.2019
MIEJSCE ROZPOCZĘCIA Lotnisko Bangkok Suvarnabhumi
MIEJSCE ZAKOŃCZENIA Lotnisko Bangkok Suvarnabhumi
CENA ZAWIERA
Zakwaterowanie Transport na miejscu
Śniadania 1 lekcje gotowania
Turystyczny Fundusz Gwarancyjny 2 degustacje tajskiego ulicznego jedzenia
Ubezpieczenie Opiekę przewodnika
Wycieczkę rowerową na Koh Mak Kolację degustacyjną
Wycieczkę krajoznawczą na wyspie Koh Mak Wycieczkę kajakową na bezludną wyspę
CENA NIE ZAWIERA
Biletu lotniczego Polska – Tajlandia (ok. 2000zł) Wycieczek fakultatywnych dostępnych w miejscu pobytu
Wyżywienia poza śniadaniami oraz napojów

Dodatkowe informacje

TriptailorFOODKRYWCY
KrajTajlandia
Rok2019
MiesiącListopad
0

Dzień 0

Dzień przed wyprawą wsiadamy do samolotów, które zabiorą nas do Bangkoku.
1

Dzień 1

Przed południem lądujecie w szalonym Bangkoku. Jedziemy prosto do hotelu w samym sercu miasta i po krótkim odpoczynku ruszamy posmakować Tajlandii! Zjemy obiad w lokalnej knajpce, wypijemy owocowy koktajl i podejrzymy, jak wygląda życie w tajlandzkiej stolicy. Zajrzymy też do hinduskiej świątyni w sercu miasta, a na dobranoc wpadniemy na drinka do rooftop baru. Jeśli starczy Wam sił, zrobimy zakupy na nocnym markecie i zobaczymy, jak do życia budzi się… imprezowa część miasta!
2

Dzień 2

Pora solidnie posmakować Tajlandii! Dzień zaczniemy od zakupów na gwarnym targu, gdzie garść tajników kulinarnych zdradzi Wam tajski szef kuchni. Później czeka nas trochę gotowania i MNÓSTWO jedzenia – będzie przesmacznie! Po południu wybierzemy się na wyprawę miejskimi kanałami, gdzie życie ma swój własny rytm, a rejs zakończymy wizytą w magicznym, buddyjskim klasztorze.
3

Dzień 3

Odpędzamy jesień! A to tylko na rajskiej, tropikalnej wyspie. Wyruszymy w podróż na dziewiczą Koh Mak, gdzie spędzicie 6 długich dni w raju!
4

Dzień 4

„] Plan na dziś? Zwiedzanie! Wskoczymy na tajlandzkiego pick-upa i odwiedzimy ukryte zakamarki naszej wyspy. Będziemy kąpać się w ukrytych lagunach, podglądać życie Tajów i objadać się tajskimi lodami. Aha!.
5

Dzień 5

Relaks. Relaks. Relaks!
6

Dzień 6

Ciepły piasek – owszem, miły – ale żeby nie nabawić się tropikalnych odleżyn, wskoczymy na rowery i pojeździmy po okolicy. Mrożona kawa pod palmą? Też będzie na nią chwila!
7

Dzień 7

Jeszcze więcej relaksu! A jeśli będzie Was rozpierać egzotyczna energia, zabierzemy Was na całodniową wycieczkę po okolicznych wysepkach, nurkowanie z butlą albo obłędny kurs gotowania (wycieczki fakultatywne). I wreszcie: pomożemy lokalnej społeczności i weźmiemy udział w cotygodniowej akcji sprzątania plaży – bo dobro wraca!
8

Dzień 8

Jeszcze więcej relaksu! W końcu musicie naładować słońcem baterie na całą zimę.
9

Dzień 9

A gdyby tak odkryć bezludną wyspę? Wiosło, kajak, zimne piwo i do przodu! A wieczorem zabierzemy Was na wielką kolację degustacyjną – żebyście dobrze zapamiętali tajskie smaki!
10

Dzień 10

Tak, wiemy, że moglibyście leżeć w hamaku bez końca, ale pora wrócić do Bangkoku i późnym wieczorem wskoczyć w samolot do Polski. Solidnie przedłużyliśmy to lato!

ORGANIZACJA I ODPOWIEDZIALNOŚĆ
Wszystkie regulacje prawne i formalne znajdziesz tutaj.

BEZPIECZEŃSTWO / SZCZEPIENIA / WIZY / WAŻNOŚĆ PASZPORTU
Przed decyzją o wyjeździe, koniecznie zapoznaj się ze wszystkimi ważnymi informacjami na temat bezpieczeństwa, które znajdziesz tutaj.

WYŻYWIENIE
Wszystkie śniadania jemy w miejscach noclegu. Po lekcji gotowania czeka nas wspólny, własnoręcznie przygotowany tajski obiad. Pozostałe posiłki we własnym zakresie, ale chętnie posłużymy radą, gdzie warto się wybrać. Jedzenie – zwłaszcza uliczne – jest w Tajlandii bardzo tanie i sycący posiłek można mieć już za 10-15 zł. Ceny na wyspach są trochę wyższe i na posiłek należy założyć ok 15-20 zł.

OPIEKA

  • Filip Turowski z FOODKRYWCY – niespokojny duch, który rzucił pracę i wyruszył z plecakiem w roczną podróż dookoła świata. Jadł tarantule, pił kawę z żarzącym się węglem i na dwa dni został buddyjskim mnichem. Smakami z podróży dzieli się podczas warsztatów kulinarnych i spotkań podróżniczych. Prowadzi bloga o podróżach i jedzeniu Głodny Świata.
  • Wojciech Jurojć z FOODKRYWCY – nomada, który odwiedził 40 krajów, a 3 lata mieszkał w Azji, poznając jej kultury. Uzależniony od adrenaliny miłośnik Bieszczad i Himalajów. Ostatnio zdobył Mt. Kenya i chodził po dzikich górach północnego Iranu. Autor książki „Spotkania w Azji”, pełnej inspirujących historii ludzi spotkanych na Dalekim Wschodzie.

PRZYDATNE INFORMACJE 

  • Tajlandia to kraj buddyjski: otwarty, pogodny i tolerancyjny.
  • W świątyniach należy okazywać szacunek modlącym się wiernym i posągom/wizerunkom buddy – nie należy wskazywać na nie palcem.
  • Klimat jest ciepły i wilgotny, zalecane są więc lekkie i przewiewne ubrania.
  • Lekcje gotowania nie wymagają doświadczenia/wiedzy.
  • Sugerowane kieszonkowe na obiady, kolacje i drobne pamiątki to +/- 1000 zł.
  • Należy zabrać ze sobą USD albo EUR. Kantory są łatwo dostępne (pieniądze można też wymienić w recepcji hotelu), a w Bangkoku są bankomaty.

EWENTUALNE ZMIANY PROGRAMOWE
Ewentualne decyzje o zmianach podejmuje organizator w sytuacjach szczególnych.

Dla każdego, kto chce uciec od jesieni i wygrzać się na rajskiej plaży! Dla każdego kto chce poznać Daleki Wschód i posmakować Orientu. Dla smakoszy, dla ciekawych świata, dla każdego, kto chce się oderwać od codzienności i poczuć magię buddyzmu. Dla fanów tropików, morza i ciepłego piasku. Wiek nie ma znaczenia: ważny jest otwarty umysł i uśmiech na twarzy. Dla znajomych, par, singli, podróżników solo.

Recenzje wyjazdu

Ten wyjazd nie ma jeszcze opinii.

Zostaw opinię

Ocena